DESATERO ZDRAVÉ VÝŽIVY             CS VERZE*.pdf   ENGLISH VERSION.pdf

  1.  PITNÝ REŽIM - Divili byste se kolik zhubnete, když přestanete pít sladké nápoje a přitom budete jíst stále to samé!!!  ( zavést džbánek min 1,5l / den s čistou vodou, čaje bylinkové, Rooibos, zelené, ovocné.  Když kávu, černý čaj, víno, panáka tak vždy se skleničkou vody. Ovocné bio šťávy ředit vodou)

  2.  JEZTE POŘÁD, ALE V MALÝCH DÁVKÁCH - 3Xdenně špatně (snídaně, oběd, večeře) Nejlépe 5-7 denně a nebojte se jíst večer. Když průběžně celý den doplňujete živiny Vaše tělo nebude mít důvod si dělat zásoby, protože ví,  že přísun potravy příjde.

  3.  SLADKOSTI - Všichni milujeme sladkosti, tak proč si je odpírat, ale s rozumem je vybírat. Radikálně omezit, už takhle Vaše tělo získává hodně cukrů z jídla (přílohy, pečivo), ale také nápoje, alkohol (1pivo,2dcl,vína,1panák = 1 porce přílohy (rohlík, porce brambor, porce rýže…).

  4.  VYZKOUŠEJTE natural OŘÍŠKY, SEMÍNKA pomáhají k dlouhověkosti,  jsou zdrojem  zdraví prospěšných tuků, vitamínů, bílkovin a minerálních látek, především pak hořčíku, který pozitivně působí na únavu a nervozitu. Sezamové, slunečnicové, dýňové semínka (bohaté na zinek, mangan) Nezapomeňte na lněná semínka. K mání jsou hnědá a zlatá. Odborníci na zdravou výživu radí, abychom je konzumovali „povařená“

  5.  PŘÍLOHY - Vybírejte přílohy takto: 1. Vařená zelenina, saláty 2. Rýže 3. Kvalitní těstoviny, luštěniny  4. Brambory (1. Parní hrnec, 2. Ve slupce, 3. Vařené bez slupky) 5.  Knedlíky, krokety, hranolky

  6.  VĚTŠÍ PŘÍJEM OVOCE, ZELENINY  Získáte vitamíny a budete méně nemocný. Pročistíte si organismus a urychlíte trávení. Vybírejte ovoce/zeleninu takto: Ovoce:  jablka, hrušky, jahody, maliny, citrusy, meloun, hroznové víno, kiwi, banán, ananas, mango … Zelenina: saláty, kořenová zelenina, brokolice, květák, salátová okurka, rajčata, papriky,… (večer kvůli dobrému trávení už jen vařená)

  7.  MASO, BÍLKOVINY Maso stačí 2-3Xtýdně, zatěžuje organismus  ideálně 2X ( ryby, krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí, uzeniny, paštiky nejlépe vyloučit (pokud se nejedná o domácí) Nízkotučné jogurty pod 3% tuku nebudou Vašemu tělu chutnat.

  8.  SŮL, KOŘENÍ Solte rozumně, zkuste zapojit bylinky. Sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny. Nadměrný přísun soli se může projevovat:  suchou pokožkou, ekzémy, špatně fungujícími játry a ledvinami. Místo soli možné použít: miso, tamari, shoyu, sůl so-law, česneková pasta  Koření ve vhodných pokrmech správně stimuluje náš organismus, čímž v podstatě urychluje spalování tuků:  ostré chilli, vanilka, skořice, anýz, zázvor,muškátový oříšek…(mořská nebo normální¨..)

  9.  DOPLŇKY STRAVY Vitamíny, hořčík, vápník, železo, selen, výtažky z léčivých rostlin, např .: guarany, jinan, Rhodiola, ženšen, česnek, koenzym Q, kvasinky, atd.

  10.  PRODUKTY, KTERÉ  JE nejlépe vynechat/nebo alespoň omezit Chipsy, smažené jídla,  Uzeniny, paštiky, tavené sýry                                                                                      použitý zdroj:  https://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/zdravi/sul-a-jeji-vliv-na-zdravi-proc-skodi-nadmerne-soleni, https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/10-nejvyzivnejsich-a-nejzdravejsich-semen-kesu-orisky/

Kontakt

Jana Veselá
CZECH REPUBLIC
PRAGUE

© 2014 Všechna práva vyhrazena

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode