DESATERO ZDRAVÉ VÝŽIVY CS VERZE*.pdf ENGLISH VERSION.pdf
-
PITNÝ REŽIM - Divili byste se kolik zhubnete, když přestanete pít sladké nápoje a přitom budete jíst stále to samé!!! ( zavést džbánek min 1,5l / den s čistou vodou, čaje bylinkové, Rooibos, zelené, ovocné. Když kávu, černý čaj, víno, panáka tak vždy se skleničkou vody. Ovocné bio šťávy ředit vodou)
-
JEZTE POŘÁD, ALE V MALÝCH DÁVKÁCH - 3Xdenně špatně (snídaně, oběd, večeře) Nejlépe 5-7 denně a nebojte se jíst večer. Když průběžně celý den doplňujete živiny Vaše tělo nebude mít důvod si dělat zásoby, protože ví, že přísun potravy příjde.
-
SLADKOSTI - Všichni milujeme sladkosti, tak proč si je odpírat, ale s rozumem je vybírat. Radikálně omezit, už takhle Vaše tělo získává hodně cukrů z jídla (přílohy, pečivo), ale také nápoje, alkohol (1pivo,2dcl,vína,1panák = 1 porce přílohy (rohlík, porce brambor, porce rýže…).
-
VYZKOUŠEJTE natural OŘÍŠKY, SEMÍNKA pomáhají k dlouhověkosti, jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků, vitamínů, bílkovin a minerálních látek, především pak hořčíku, který pozitivně působí na únavu a nervozitu. Sezamové, slunečnicové, dýňové semínka (bohaté na zinek, mangan) Nezapomeňte na lněná semínka. K mání jsou hnědá a zlatá. Odborníci na zdravou výživu radí, abychom je konzumovali „povařená“
-
PŘÍLOHY - Vybírejte přílohy takto: 1. Vařená zelenina, saláty 2. Rýže 3. Kvalitní těstoviny, luštěniny 4. Brambory (1. Parní hrnec, 2. Ve slupce, 3. Vařené bez slupky) 5. Knedlíky, krokety, hranolky
-
VĚTŠÍ PŘÍJEM OVOCE, ZELENINY Získáte vitamíny a budete méně nemocný. Pročistíte si organismus a urychlíte trávení. Vybírejte ovoce/zeleninu takto: Ovoce: jablka, hrušky, jahody, maliny, citrusy, meloun, hroznové víno, kiwi, banán, ananas, mango … Zelenina: saláty, kořenová zelenina, brokolice, květák, salátová okurka, rajčata, papriky,… (večer kvůli dobrému trávení už jen vařená)
-
MASO, BÍLKOVINY Maso stačí 2-3Xtýdně, zatěžuje organismus ideálně 2X ( ryby, krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí, uzeniny, paštiky nejlépe vyloučit (pokud se nejedná o domácí) Nízkotučné jogurty pod 3% tuku nebudou Vašemu tělu chutnat.
-
SŮL, KOŘENÍ Solte rozumně, zkuste zapojit bylinky. Sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny. Nadměrný přísun soli se může projevovat: suchou pokožkou, ekzémy, špatně fungujícími játry a ledvinami. Místo soli možné použít: miso, tamari, shoyu, sůl so-law, česneková pasta Koření ve vhodných pokrmech správně stimuluje náš organismus, čímž v podstatě urychluje spalování tuků: ostré chilli, vanilka, skořice, anýz, zázvor,muškátový oříšek…(mořská nebo normální¨..)
-
DOPLŇKY STRAVY Vitamíny, hořčík, vápník, železo, selen, výtažky z léčivých rostlin, např .: guarany, jinan, Rhodiola, ženšen, česnek, koenzym Q, kvasinky, atd.
-
PRODUKTY, KTERÉ JE nejlépe vynechat/nebo alespoň omezit Chipsy, smažené jídla, Uzeniny, paštiky, tavené sýry použitý zdroj: https://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/zdravi/sul-a-jeji-vliv-na-zdravi-proc-skodi-nadmerne-soleni, https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/10-nejvyzivnejsich-a-nejzdravejsich-semen-kesu-orisky/